Å balansere frykten
Voksne må lære seg å bli gode til å møte livet slik det er – vilt, smertefullt, vakkert, inderlig og spennende. Først da kan vi lære barna våre det samme, skriver Rikke
Glory glory URO, as I go marching on!
Av Silje Guddal, elev ved UROskolen
Hvis noen hadde sagt til meg at jeg en dag kom til å være på fotballkamp på Old Trafford, alene og meget gravid omgitt av britiske blodfanshadde jeg aldri trodd dem. Scenarioet i seg selv, svært usannsynlig og bare tanken på at jeg skulle våget dette var «fare out». Uro-perspektivet på livet har satt meg i kontakt med andre ressurser i meg. Jeg erfarer at om jeg våger, kan jeg utvide livet og i kjølevannet av det kan alle ting skje.
En podkast fikk brikkene til å falle på plass
En podkast fikk brikkene til å falle på plass: – Jeg husker jeg var livredd i den perioden
Vibeke Vestgård skjønte at hun måtte endre noe i livet sitt, og hos Helge på Grønsand Gjestegård fant hun løsningen.
Skal ikke noen ta tak i meg?
Av Silje Guddal, elev på UROskolen
Skal ikke noen ta tak i meg?
Løfte meg opp
Vugge meg
Si
Så så
Det er good news å ha det dårlig
Det er good news å ha det dårlig
Det sier Caspar Seip, fysioterapeut, psykoterapeut, uro-lærer og selvutnevnt «helt vanlig dust».
Det første han gjør i Teams-møtet vårt, er å vende datamaskinen mot ruskeværet utenfor. Det er grått i sør og strålende sol i nord. Og det gir en fin inngang til det vi egentlig skal snakke om. For vi kan ikke kontrollere verken ruskevær, stormer eller solskinnsdager. De kommer når de vil.
Sånn er det ofte ellers i livet også.
Skolens test- og vurderingsregime reduserer elever og lærernes potensiale
Av Caspar Seip og Monica Stubkjær, lærere på UROskolen.
Vi viser til kronikk og tilhørende intervju med Andreas Stien-Leenderts i Morgenbladet nr 6-2024.
Vi slutter oss til Stien-Leederts påstand om at den norske skolen har utviklet seg til et test- og vurderingsregime. Og vi vil tilføye: det er grundig dokumentert hvor skadelig det er for barn å leve sitt liv under slike betingelser, og det er derfor på høy tid å ta et oppgjør med et slikt angststyrt og skadelig regime.
Føljetong. Om familielaboratoriet og uro.
Av Anne, elev på UROskolen
Ok. Caspar har fleire gonger gjeve meg i oppgåve å skrive blogg. Eg har alle gongene kjent på masse motstand, og sinnet har vandra i retning av at det kjem eg ikkje til å klare, formuleringane mine vil ikkje vere bra nok og eg kjem sikkert bare til å få brainfreeze så fort eg set meg framføre tastaturet.
Et naturlig møte med uro
Av Jan Hopland, Uro-elev og hjortejeger.
I går ettermiddag klarnet det opp og jeg fikk lyst å gå en langsom tur i skogen min. Kjente hvor godt det var for kropp og sjel, det er ikke så ofte jeg kjenner for å gå langsomt. Føle hvert steg, være tilstede i skogen og i det sanselige. Gå tur kun for å gå tur. Så er jeg ved den innerste benken, vil gå opp på toppen men kjenner meg sliten, en uke med virus har tatt på. Blir værende akkurat der med sliten en liten stund.
Hvem sin lastebil?
Av Kirsten Nærheim Heggelund, elev på UROskolen og grunnlegger av Barnehageeksperten.no
Dette er en erfaring jeg fikk med meg på tampen av engasjementet mitt i Småfolk barnehage. En erfaring jeg kunne gjøre meg, etter den undervisningen jeg har fått på Uroskolen, ved bruk av uroperspektivet i livet mitt. Når jeg gjør noe nytt, får jeg nye erfaringer, akkurat som barna.
Arbeidsledighet - et laboratorium for utforskning
Av Jan Hopland, elev på URO-skolen og medlem av mannsgruppe.
«Hva gjør du på nå da», spurte en tidligere kollega. «Jeg er mellom oppdrag», svarte jeg. «Åja, så du pusser opp og går turer?» «Ja, nemlig!», kom det kjapt fra meg. Sinnet mener at arbeidsledig høres verre ut enn å være uten oppdrag, og som selvstendig næringsdrivende kan jeg være enig i det.
Tjukkabollafeita
Av Siw Bekkhus, elev på UROskolen
Jeg ligger i sengen, og kjenner at lårene mine har est ut. Det samme gjelder overarmer og mage. Og når jeg skulle i nyttårsselskap, og ha på meg de høye støvlettene, merket jeg at leggene var tykkere. Hjelp! Nå blir jeg tjukk igjen! Jeg kjenner frykten stikke i meg.
Kampen for å tilfredsstille pulsklokka
Av Rikke Uberg Thorkildsen
Publisert i Dagsavisen 27. desember 2023.
Det er i vinden å gå med pulsklokke. En klokke som viser deg hvordan du skal leve best mulig. Hva du skal spise, drikke, når du skal sove trene, og vice verca.
Frykten for å velge feil
Av Ida Pande, elev på UROskolen
Under et URO-kurs i Kragerø hadde jeg et lite, men stort, øyeblikk for meg selv. Det startet med at en av de andre elevene fortalte om hvordan hun ofte sitter på loftet sitt og ikke klarer å bestemme seg for hva hun vil.
Monstermaster, politikarane, naturtap og uro
Av Janne Marie Fatland.
Akkurat no – fredag 29. september 2023. Klokka nærmar seg halv ni om kvelden, det er kanskje tretten grader og mørkt ute. Nett i stad begynte regnet å sila igjen, og der oppe, borti aust, opnar skydekket seg så vidt så ein kan få auga på den store, runde fullmånen som kjem stigande opp over fjella.
Brev til sårbarheten
Av Lene, elev på UROskolen
Nå har jeg tenkt i flere dager og kjent etter, hvem er du, hvor mye er du og hva kommer jeg egentlig i kontakt med når jeg kjenner etter. Du, min sårbarhet er til stede når jeg føler meg redd, liten og hjelpeløs. Når jeg føler meg utilstrekkelig, svak og alene.
Å være mamma til barn som ikke velger som forventet
Av Elisabeth Goverud, elev på UROskolen
Hvis noen hadde spurt meg for 20 år siden, hva er viktig for deg å formidle til dine barn? Så hadde jeg sagt: jeg ønsker at de skal bli modige til å tørre å ta sine egne valg, selv om det ikke er helt i tråd med forventningene rundt.
På vei mot en superoppgave
Av Cecilie Skinner, dypdeelev på UROskolen.
En i kvinnegruppen jeg deltar i trengte en oppgave. Hun skulle øve seg på å gå mot uroen. Og noe som ville gi henne uro, var å spørre i butikken om hvor sukkeret står. Der hun fikk sin oppgave, tenkte jeg på hva jeg kunne gjøre for å gå mot min uro- for jeg har en vanskelig superoppgave langt der fremme.
Løping - et UROlaboratorium
Av Rikke Uberg Thorkildsen, lærer på UROskolen.
Vi tilbyr mye rart vi på UROskolen. UROlæring, UROdans, UROyoga - og noen av oss driver med UROløping. Hva er det tenker du kanskje? Det er jo ikke noe veldig spesielt. Men det er skikkelig spennende å utforske løping gjennom et UROperspektiv!
I dag vil jeg gi opp
Av Kirsten Nærheim Heggelund, elev på UROskolen
Så sitter jeg her da, og kjenner på frykt. Den frykten som kjennes dypt inn i kroppen min. Den er ikke like intens hele tiden. Den kommer og går. Tårene også, kommer og går. I dag har jeg lyst å gi opp.